Onze Lieve Vrouw van Siluva

Onze Lieve Vrouw van het dennenbos 

De eerste verschijning van de moeder van God in Europa

Siluva, Litouwen, ligt in Oost-Europa, aan de kust van de Oostzee. In het noorden grenst Litouwen aan Letland, in het oosten en zuiden aan Wit-Rusland, in het zuidwesten aan Polen en aan de regio Kaliningrad in de Russische Federatie. Litouwen aanvaardde voor het eerst het katholicisme in 1251 toen haar koning, Mindaugas, in het katholieke geloof werd gedoopt. Vanwege de voortdurende aanvallen en plunderingen op het land door de Teutoonse ridders, kon het geloof zich pas verspreiden na 1410 toen de ridders beslissend werden verslagen door Vytautas, de Grote. Petras Giedgaudas, een vrome edelman die nauw adviseur was van Vytautas, bouwde in 1457 de eerste kerk in Siluva ter ere van de geboorte van de Heilige Maagd. Giedgaudas schonk de kerk vele rijke gaven. Het werd al snel voor de mensen een plaats van vurige toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw. Op 8 september stroomden mensen uit heel Litouwen naar de kerk om het feest van de geboorte van Onze-Lieve-Vrouw te herdenken. De kerk brandde zo'n 40 jaar later af. In 1500 werd op de plaats van de oude een nieuwe kerk gebouwd door Andrius Zavisa, die het fortuin van Giedgaudas erfde.

Toen de protestantse reformatie Europa overspoelde, ontsnapte zelfs dit kleine dorp niet aan zijn impact. In 1532 werd de plaatselijke gouverneur een ijverige calvinist, net als vele adel en intellectuelen.​​zij dwongen op hun beurt hun wil aan de mensen. De katholieken van Siluva waren hulpeloos om de onderdrukking van hun geloof door de machtige adel te weerstaan. Het eigendom van de kerk moest worden geconfisqueerd en het land werd overgedragen aan de calvinisten. Beïnvloed door de golf van protestantisme die Europa overspoelde, aanvaardde zijn opvolger, John Zavisa, samen met een aantal Litouwse edelen, het lutherse geloof in 1532. Hoewel hij het land van de kerk in bezit nam, lijkt het erop dat hij de katholieke kerk niet heeft overgenomen. Kerk. Op korte afstand bouwde hij een lutherse kapel. Het lutheranisme was sterk in Siluva tot 1550, toen het plaats maakte voor het calvinisme. In 1551 nam Melchior Zavisa, de broer van Johannes, de landgoederen en de kerk van Siluva over.

Tachtig jaar gingen voorbij en de katholieke kudde, zonder herder om haar te leiden en te voeden, stierf geleidelijk uit. Slechts enkele van de alleroudste dorpelingen herinnerden zich vaag dat er in hun dorp een katholieke kerk was geweest. Kinderen werden opgevoed in het calvinistische geloof. Plots kwam God op wonderbaarlijke wijze tussenbeide door een verschijning van de Heilige Maagd Maria. Deze verschijning is bewezen als een feitelijke gebeurtenis, bevestigd door een pauselijk decreet uitgevaardigd door paus Pius VI op 17 augustus 1775. Het meest opmerkelijke kenmerk is het feit dat het wonder plaatsvond in een volstrekt on-katholieke sfeer.

De tweede verschijning van de moeder van God 

Op een zomerdag, in 1608, hoedden een aantal kinderen hun schapen in een weiland aan de rand van het dorp Siluva. Ze speelden bij een grote rots, dicht bij een bebost gedeelte van het veld, vrolijk naar elkaar schreeuwend in onbezorgd plezier. Plotseling stonden de een na de ander aan de grond genageld in de richting van de rots te staren. In de stilte klonk het geluid van hard snikken. Toen zagen de kinderen een mooie jonge vrouw op de rots staan ​​met een baby in haar armen en bitter huilen. Haar overweldigende verdriet was maar al te duidelijk. Ze zei niets, maar keek hen treurig aan terwijl ze daar stond, huilend alsof haar hart brak. Haar tranen waren zo overvloedig dat ze over haar wangen liepen en sommigen spatten op de rots. De vrouw was gekleed in golvende blauwe en witte gewaden, in tegenstelling tot alle kostuums waarmee de kinderen vertrouwd waren. Haar lange, lichtbruine haar viel zacht over haar schouders. Een vreemd licht omringde zowel de vrouw als het kind. Toen de kinderen 's avonds naar huis terugkeerden, vertelden ze hun ouders en buren over de huilende vrouw.

Een jongen rende naar de calvinistische catechist om te vertellen wat ze hadden gezien. Dit bericht verspreidde zich snel en de volgende dag ging een groot aantal mensen naar de plaats waar de Vrouw verscheen. Sommigen lachten luidruchtig, maar anderen waren onder de indruk van de betraande volharding van de kinderen dat ze de waarheid spraken. Dit werd bewezen omdat, of de kinderen nu afzonderlijk of samen werden ondervraagd, elk hetzelfde verhaal vertelden, zelfs tot in het kleinste detail. De calvinistische catechist was ook aanwezig samen met de rector van het calvinistisch seminarie, Saliamonas Grocius. De catechist verweet de mensen dat ze luisterden naar wat hij de kinderverhalen noemde. Hij probeerde uit te leggen dat, als er iemand zou verschijnen, het de duivel zelf was die hen probeerde weg te trekken van het calvinistische geloof. Terwijl hij sprak, verscheen de Vrouw weer op de rots zoals ze de dag ervoor deed, zeer bedroefd met tranen in haar ogen met een Kind in haar armen. Ze verscheen precies zoals de kinderen de dag ervoor hadden verteld. De verzamelde mensen werden erg bang en niemand durfde een woord te zeggen. De catechist zelf, bang als hij was, had genoeg moed om te vragen: "Waarom huil je?" De vrouw antwoordde op een zeer bedroefde toon: 'Vroeger werd mijn Zoon op deze plek geëerd en aanbeden, maar nu is alles wat de mensen doen, het land zaaien en cultiveren.' Dit gezegd hebbende, verdween de Vrouw in het zicht van alle aanwezigen.

De verschijning werd door veel mensen gezien, dus het had geen zin voor de calvinistische leiders om het te ontkennen. Ze probeerden uit te leggen dat het niets anders was dan het werk en de bedrog van de duivel. De mensen waren stomverbaasd en velen van hen wisten niet wat ze moesten zeggen of geloven. Bij veel verschijningen van de Heilige Moeder is er meestal een afbeelding of standbeeld die bij de gebeurtenis hoort. Onze Lieve Vrouw van Siluva is geen uitzondering. Een blinde man, meer dan 100 jaar oud, woonde in een nabijgelegen dorp. De verhalen over de verschijningen bereikten hem en hij herinnerde zich een nacht, zo'n tachtig jaar daarvoor, toen hij pater Holubka hielp een ijzeren kist vol kerkschatten naast een grote rots te begraven. De dorpelingen leidden hem naar het veld van de verschijningen om te zien of hij kon helpen bij het lokaliseren van de plaats waar de schatten begraven waren. Zodra hij de plek had bereikt, was zijn zicht op wonderbaarlijke wijze hersteld. Hij viel op zijn knieën van vreugde en dankbaarheid en wees naar de exacte plek waar de kist was begraven. De met ijzer beklede kist werd uit de grond gegraven en toen hij werd geopend, was daar - perfect bewaard gebleven - het grote schilderij van de Madonna met het Kind, verschillende gouden kelken, gewaden, kerkakten en andere documenten. Het schilderij werd permanent verankerd in de Basiliek van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria en wordt tot op de dag van vandaag vereerd als het wonderbaarlijke beeld van Siluva.

Door de jaren heen zijn er veel wonderen opgetekend en het heiligdom heeft talloze veranderingen ondergaan en er moesten grotere kerken worden gebouwd om de pelgrims te huisvesten. De toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw van Siluva groeide tot de Tweede Wereldoorlog de vernietiging van de vrijheid in Litouwen teweegbracht. Sindsdien heeft deze wereld veel veranderingen ondergaan. We worden omringd door moreel verval en velen zijn de weg kwijtgeraakt. Tegenwoordig is Onze Lieve Vrouw van Siluva onze krachtigste voorbidder bij de Almachtige God. Men kan zich afvragen waarom deze verschijningen niet beter bekend zijn in de katholieke wereld. In 1795, ten tijde van de Grote Partitie, werd Litouwen overgenomen door Rusland. Tot 1918 regeerde Rusland haar met zeer zware hand. Het was verboden om de taal te onderwijzen, de pers en religieuze boekdrukken werden onderdrukt en reizen waren beperkt. Dergelijke beperkingen belemmerden het vertellen van het verhaal van de verschijning.

Tijdens de onafhankelijke jaren tussen 1918 en 1940 verspreidde de kennis van de verschijning zich door Europa en nam de devotie toe. Onder de Sovjetbezetting gingen de devoties door in een zeer ingetogen maar constante staat. Momenteel heeft de hernieuwde belangstelling voor de geschiedenis van het katholicisme in Litouwen de toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw van Siluva vergroot. Door het bezoek van paus Johannes Paulus in 1993 kon de wereld deze opmerkelijke plek bekijken. Terwijl de Moeder van God verscheen aan Litouwers en deze versterkte in hun donkerste uur in 1608, zegent ze opnieuw de mensen van Litouwen met vrijheid van geloof. Onze Lieve Vrouw van Siluva is een schilderij en een kerk, maar bovenal is ze het boegbeeld van het onfeilbare katholieke geloof van Litouwen tijdens eeuwen van vervolging, beproeving en ontberingen.