Heilig Kind van Atocha

Geboorte: Datum onbekend
Vereerd in de katholieke kerk
Hoofd: Plateros-heiligdom, Fresnillo
Heiligdom: Zacatecas, Mexico

Viering: 25 december

Het beeld van het kind Jezus, bekend als Santo Niño de Atocha, afgebeeld als een kleine Spaanse pelgrimsjongen, is gekleed in een lange jurk met een cape met een brede kanten kraag en manchetten met ruches. Het traditionele symbool van een pelgrim, een kokkelschelp, staat op zijn cape, en in zijn linkerhand houdt hij een mandje en in zijn rechterhand een waterpompoen die aan een staf hangt. Het heilige jongetje draagt ​​sandalen met gespen – huaraches – van zilver en een grote, slappe hoed met een veer. Hoewel hij bekend staat als een zwerver, wordt hij meestal zittend in een stoeltje afgebeeld.

De Santo Niño de Atocha is een katholieke toewijding aan het Kind Jezus die erg populair is in de culturen van Spanje, de Filippijnen, Colombia, Honduras, Venezuela, het zuidwesten van de Verenigde Staten en vooral Mexico, waar het een heiligdom heeft in Plateros, gemeenschap van Fresnillo, Zacatecas; en een kerk in de stad Tuxtla Gutiérrez, Chiapas.

De originele afbeelding van de Santo Niño de Atocha, gevonden in Plateros, stelt een kind voor, verkleed als pelgrim, met hoed, cape, staf met een bakje water in de rechterhand en een mand in de linkerhand.

Het heeft zijn hoogtepunt of periode van maximale pracht. Tijdens de 13e eeuw stond Spanje onder de heerschappij van de moslims. De stad Atocha werd binnengevallen door moslims, die de christenen gevangen zetten. Christenen werden zwaar gestraft en hadden strikte verboden; De gevangenen werd voedsel geweigerd vanwege hun geloofsovertuigingen. Tenslotte mochten alleen kinderen onder de 12 jaar eten meebrengen. De vrouwen van Atocha wisten dat de meerderheid van de mensen in de gevangenissen onder deze omstandigheden niet konden overleven, dus baden ze voor het beeld van Onze Lieve Vrouw van Atocha en vroegen haar om haar zoon Jezus Christus te smeken om hen te helpen.

Onder de mensen van Atocha verspreidde zich een gerucht dat een jongen onder de twaalf jaar voedsel was gaan brengen naar de kinderloze gevangenen; de jongen was gekleed in pelgrimskleren. De bewakers die hem toestonden de gevangenen te voeden, ontdekten tot hun verbazing dat noch het voedsel in de mand, noch het water in de kan van de jongen opraakte.

Toen de vrouwen van Atocha over het wonderbaarlijke kind hoorden, keerden ze terug naar Onze Lieve Vrouw van Atocha en bedankten de Maagd voor haar tussenkomst. Toen ze naar het beeld van de Maagd keken, realiseerden ze zich dat de schoenen die het Kind Jezus in de handen van Onze Lieve Vrouw van Atocha droeg, gescheurd en vol stof waren. De schoenen werden vervangen, maar ze bleven vies. De mensen van Atocha zagen dit als een teken dat het Kindje Jezus elke nacht naar buiten kwam om mensen in nood te helpen.