Heilige Gemma Galgani van Lucca

De Lely van Lucca - De Maagd van Lucca

Feestdag: 11 april

De heilige Gemma Galgani werd op 12 maart 1878 geboren te Camigliano (Italië) nabij de stad Lucca. Haar leven kenmerkte zich door lijden en verdriet.

Leven

Gemma's moeder, Aurelia Galgani, kreeg tuberculose. Vanwege deze ontbering, werd Gemma geplaatst op een particuliere kleuterschool gerund door Elena en Ersilia Vallini toen ze tweeënhalf jaar oud was, en werd beschouwd als een zeer intelligent kind.

Verschillende leden van de Galgani-familie stierven in deze periode. Hun eerstgeboren kind, Carlo, stierf op jonge leeftijd. Op 17 september 1885 stierf Aurelia Galgani aan tuberculose, die ze vijf jaar lang had. Gemma's geliefde broer Gino stierf tijdens het studeren voor het priesterschap aan tuberculose en ook haar kleine zusje Giulia stierf op jonge leeftijd.

Gemma beleefde veel extases en bovennatuurlijke ervaringen. Vanaf 1899 had zij stigmata die op één moment in de week zichtbaar waren, en die ze elke week terug kreeg. In 1900 kwamen hier ook de hoofdwonden van de doornenkroon van Jezus Christus bij. Vanaf 1901 zou ze ook wekelijks de wonden van de geseling te verduren hebben gekregen en dagelijks haar engelbewaarder hebben gezien.

Verering

De heiligverklaring van Gemma betekende een sterke stimulans voor de verering. Zo werden al in de jaren veertig pasgeboren kinderen direct naar haar vernoemd. Zij wordt speciaal vereerd door de kloostercongregatie der Passionisten, waar zij zelf ook had willen intreden. De Gemmakapel in Sittard met het bijbehorende klooster voor vrouwelijke passionisten, gesticht in 1939, is een bedevaartsoord.In de Gemmakapel in Sittard wordt nog steeds jaarlijks het Gemmatriduüm gevierd op 12, 13 en 14 mei (de feestdag van de Heilige Gemma). Een fervent vereerder was de bekende cabaretier Toon Hermans, wiens uitvaart verzorgd werd in de Gemmakapel.

Patrones: van de apothekers en de drogisten

Heiligdom van Gemma Galgina, Via di Tiglio, 271, 55100 Lucca LU, Italië