Heilige Bernardinus van Siena

8 september 1380 (Siena) – 20 mei 1444 (L'Aquila)

Feestdag: 20 mei

De Franciscaan Bernardinus van Siena was een Italiaanse priester, missionaris en is een katholieke heilige. Hij werd geboren op 8 september 1380 in Massa Marittima, Italie.

Op zesjarige leeftijd werd hij als wees achter gelaten. Bernardinus werd echter met grote zorg opgevoed door zijn vrome tantes. Zijn jeugd was onberispelijk en boeiend. In 1397, na een cursus burgerlijk recht en canoniek recht, trad hij toe tot de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw, verbonden aan het grote ziekenhuis van Santa Maria della Scala.

Drie jaar later, toen de pest in Siena terugkeerde, kwam hij uit het leven van afzondering en gebed dat hij had omarmd, om de door de pest getroffen mensen te dienen. Bijgestaan door tien metgezellen, nam hij gedurende vier maanden de volledige leiding over dit ziekenhuis op zich. 

Hij was de grootste prediker van zijn tijd, reisde door Italië, kalmeerde door strijd verscheurde steden, viel het heidendom aan dat hij ongebreideld aantrof en trok menigten van 30.000 mensen aan, in navolging van de vermaning van de heilige Franciscus van Assisi om te prediken over 'ondeugd en deugd, straf en glorie'.

De heilige bracht vrede in de stad in kwestie, door families en facties met elkaar te verzoenen, waardoor bekeringen in het oog vielen en enorme menigten naar hem gingen luisteren. Vanaf 1430 wijdde hij zich aan de samenstelling van theologische verhandelingen.

Hij werd benoemd tot vicaris-generaal van zijn orde en aangesteld in opdracht van de seculiere autoriteiten van belangrijke diplomatieke missies. Daarna hervatte hij zijn apostolische reizen, maar stierf op 20 mei 1444 in L'Aquila, Italie, door een boom die op hem neerstortte. Er vonden veel wonderen plaats rond zijn lichaam dat gedurende drie dagen werd blootgesteld. De heilige is een kerkleraar.

Sommigen behandelen Maria als een hemels wezen dat mens is geworden om de Zoon van God vlees te kunnen geven. Anderen beweren dat ze de wereld samen met God heeft geschapen of beschouwen haar als het compleet maken van de Heilige Drie-eenheid. De heilige Bernardinus van Siena aarzelt niet om te benadrukken dat Maria in sommige opzichten superieur is aan God!

Het Siena Collage is een Franciscaans-katholieke hogeschool voor vrije kunsten die naar hem vernoemd is. De overblijfselen van Bernardinus bevinden zich in de basiliek van San Bernardinus in L'Aquila, Italië. De kerk werd gebouwd net na de dood van Bernardinus en werd in 1946 uitgeroepen tot kleine basiliek.

De heilige Bernardinus werd op 24 mei 1450 in Rome heilig verklaard door paus Nicolaas V.

Sint Bernardinus is de patroonheilige van Capri, Italië en ook van reclame en communicatie.