Zalige Jerzy Popiełuszko

1947 - 1984

Feestdag: 19 oktober

Jerzy Popiełuszko werd geboren op 14 september 1947 in Okopy, Podlaskie, Polen als Alfonso Popieluszko. Zijn ouders waren Wladyslaw Popieluszko en Marianna Popieluszko uit Gniedziejków die een boerderij runden. In 1961 ging hij naar het Suchowola Gimnazjum, dat hij in 1965 afmaakte en het Wyzsze Seminarium Duchowne in Warschau binnenging. Van 1966-1968 diende hij de verplichte militaire dienst in een speciale eenheid voor de geestelijken in Bartoszyce. Na voltooiing van de militaire dienst voelde hij zich ziek. In 1972 werd hij priester die heilige wijdingen op zich nam van kardinaal Stefan Wyszynski.

In augustus 1980 werd de vakbond Solidariteit in Polen opgericht. Opvallende scheepswerfarbeiders van de staalfabriek in Warschau benaderden kardinaal Stefan Wyszynski om een ​​priester te vragen om de mis voor hen op te dragen. De kardinaal vond Fr. Jerzy bij St. Stanislaw Kostka Church. Jerzy was een fervent anticommunist. Hij werd actief lid van de Solidariteitsbeweging, hij zou de dienst zeggen tijdens stakingen, de zogenaamde "Mis voor het moederland" organiseren of de begrafenis leiden van Grzegorz Przemyk (student doodgeslagen door de communistische politie). Hij werd door de autoriteiten zeer bekritiseerd vanwege zijn politieke activiteit en werd vervolgd door politie, communistische autoriteiten en collaborateurs, mensen die hem dagelijks omsingelden, maar besloten samen te werken met de autoriteiten door elke stap van de priester te melden. Hoe meer mensen van Popieluszko hielden, hoe meer hij door de autoriteiten werd gehaat.

Op 13 oktober 1984 werd een auto-ongeluk in scène gezet met het doel Popiełuszko het leven te ontnemen, maar hieraan wist hij te ontsnappen. Het alternatieve plan was om hem te ontvoeren, en het werd uitgevoerd op 19 oktober 1984. Nadat hij zijn laatste mis had gevierd in Bydgoszcz, centraal Polen, werd hij ontvoerd door de Sluzba Bezpieczenstwa (veiligheidsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken), de communistische Poolse geheime politie. De priester werd doodgemarteld voordat zijn lichaam in de rivier de Vistula werd gegooid, 120 kilometer (75 mijl) ten noorden van Warschau. Hij werd op 30 oktober 1984 aan de oever van een rivier gevonden met een steen om zijn nek en zijn handen gebonden. Geïdentificeerd dankzij de chauffeur van de priester, werden de drie agenten van de geheime politie die rechtstreeks verantwoordelijk waren voor zijn moord, veroordeeld tot 14 tot 25 jaar gevangenisstraf.

Ongeveer 400.000 mensen woonden zijn begrafenis bij, onder wie Lech Walêsa. Sinds die dag hebben 17 miljoen mensen zijn graf bezocht. Elke 19 oktober wordt er een 24-uurs wake gehouden om de dag te herdenken dat hij werd vermoord. De rooms-katholieke kerk begon het proces van zijn zaligverklaring; vanaf 2008 heeft Jerzy Popieluszko de status Dienaar van God.

Jerzy Popiełuszko wordt op 6 juni 2010 zalig verklaard door paus Benedictus XVI op het Pilsudski-plein in Warschau. Hij is door de katholieke kerk erkend als martelaar.