Heilige Servatius van Maastricht
Feestdag: 13 mei
Meestal aangeduid als Sint-Servaas of Sint-Servatius
Dat Servatius bestaan heeft, lijdt geen twijfel. De heilige Servaas was in de 4e eeuw de 10e bisschop van Tongeren. Tegen het eind van zijn leven vluchtte hij naar Maastricht.
Omdat hij de bisschopszetel overbracht naar Maastricht, staat hij te boek als de eerste bisschop van die stad.
Hij stierf in Maastricht in het jaar 384 n.Chr.
Zijn graf bevindt zich volgens de traditie in de Sint-Servaascrypte in de naar hem genoemde Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Sint Servaas is de patroonheilige van Maastricht.
Het 'Borstbeeld van Sint Servaas' is een zogenaamde 'sprekende reliekhouder' in de vorm van een buste. In het hoofd wordt sinds het jaar 1403 een groot deel van de schedel van de heilige Servatius bewaard.
Zijn sterfplaats ontwikkelde zich tot een belangrijk bedevaartsoord met een prachtige basiliek.
Eeuwenlang rust zijn lichaam al vredig in de Maastrichtse aarde, en verricht hij langzaamaan wat routineus aandoende wonderen. Hij geneest lammen, waanzinnigen en melaatsen.
De oudste berichten van pelgrimage naar het graf van Sint Servaas dateren uit de zesde eeuw. In de late middeleeuwen reisden pelgrims van Italië tot Scandinavië, van Engeland tot Hongarije af naar Maastricht om het graf van de heilige bisschop te bezoeken. Tot de vele bezoekers behoorden ook Karel de Grote, de heilige keizer Hendrik II en Sint Bernardus van Clairvaux. Het graf kan nu dagelijks bezocht worden in combinatie met een bezoek aan Schatkamer en Basiliek.
Hij werd aan het einde van de 6e eeuw door een van zijn opvolgers, bisschop Monulfus, heilig verklaard.