Heilige Sebastiaan

256 - 288

Feestdag: 20 januari

Er is niets bekend over de jeugd van de heilige Sebastiaan, behalve het feit dat hij misschien uit Zuid-Frankrijk komt en dat hij in Gallië is geboren en in Milaan is opgeleid. Hij voegde zich bij het Romeinse leger van keizer Carinus en werd later kapitein onder Diocletianus.

Toen werd ontdekt dat hij een christen was, die veel soldaten had bekeerd, kreeg Sebastian het bevel door pijlen te worden gedood. De boogschutters lieten hem voor dood achter, maar een christelijke weduwe zorgde ervoor dat hij weer gezond werd. Opnieuw werd hij gearresteerd en in het Circus van Rome doodgeknuppeld. Zijn lichaam, in een riool gegooid, werd gevonden door een andere vrome vrouw, die droomde dat Sebastian haar vertelde dat hij zijn stoffelijk overschot bij de catacomben moest begraven. Zijn relikwieën worden verondersteld in de basiliek van San Sebastiano aan de Via Appia te zijn, waar veel pelgrims zich in de middeleeuwen tot aangetrokken voelden.

Het martelaarschap van Sebastian was een favoriet onderwerp van renaissancekunstenaars en werd onder meer afgebeeld door Gian Lorenzo Bernini, Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Perugino en El Greco; de heilige wordt meestal afgebeeld als een knappe jongen, doorboord door pijlen

Sebastian, net als Sint-Joris, behoorde tot een klasse van militaire martelaren en soldatenheiligen van de vroegchristelijke kerk, wiens cultus ontstond in de 4e eeuw en culmineerde aan het einde van de middeleeuwen, in de 14e en 15e eeuw, zowel in het Oosten als het westen. Details van hun martyrologie kunnen bij moderne lezers wat scepsis uitlokken, maar er komen bepaalde consistente patronen naar voren die de christelijke houding onthullen. In het katholicisme,

Saint Sebastian is de beschermheilige van de Knights of Columbus Council # 4926 in het rooms-katholieke bisdom San Jose in Californië, en bedient de steden Mountain View en Los Altos.

Beschermheilige van boog(schutters), soldaten, jagers, steenhouwers, tuiniers, kleermakers en brandweerlieden.