Op weg van Pasen naar Pinksteren

 

De hoofdregels van de berekening van de Paasdag zijn helder:

  • Stap 1: start met het kerkelijke begin van lente. Die datum heeft de kerk ooit vastgesteld op 21 maart.
  • Stap 2: zoek de eerste volle maan op of na 21 maart.
  • Stap 3: zoek de eerstvolgende zondag na deze volle maan. Voilà, je hebt Eerste Paasdag te pakken.

We zijn gewoon om veertig dagen toe te leven naar Pasen.

Betekenis van de Paastijd

Pasen is de belangrijkste gebeurtenis in het liturgisch jaar. We vieren met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. De dood is niet meer het einde, maar er is een leven na de dood. Jezus heeft voor ons de weg vrijgemaakt naar een nieuw leven!

Maar we moeten minstens zoveel aandacht te geven aan de vijftig dagen van Pasen tot Pinksteren.

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentekostè’, wat vijftig betekent. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Eerste Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de Christelijke kerk.

In de vroege kerktijd is de Vijftigdagentijd heel belangrijk geweest. Het was een vreugdetijd. De mensen baden staand in plaats van knielend in deze weken. Er mocht niet gevast worden, ook geen inhaalvasten. Het is de tijd van de verschijningen. Jezus ontmoet de discipelen diverse keren vanaf Pasen met als climax de Hemelvaart.

Hemelvaart en Pinksteren

Weet je eindelijk wanneer het Pasen is, dan is het een koud kunstje om de data van Hemelvaartsdag en Pinksteren te berekenen. Hemelvaart is 39 dagen na Eerste Paasdag. Pinksteren is de zevende zondag na Pasen. Eerste Pinksterdag is dus tien dagen na Hemelvaart. En Tweede Pinksterdag is nog een dag later. Maar dat laatste is pas écht logisch.

De hemelvaart van Jezus

Ze zagen Jezus de aarde verlaten
Veertig dagen nadat Jezus uit de dood was herrezen ging Hij met Zijn discipelen naar Bethanië, een plaatsje vlakbij Jeruzalem. Met z'n twaalven, Judas was er immers niet meer bij, kwamen ze op de Olijfberg. En daar gebeurde iets geweldigs. Elf discipelen zagen Jezus de aarde verlaten. Zijn voeten lieten los van de grond; Hij ging omhoog, steeds verder, totdat een wolk Hem aan hun ogen onttrok. Elf totaal beduusde discipelen bleven achter, bleven staren naar boven.

Pinksteren

Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk.