Onze Lieve Vrouw van Caacupé
Beschermvrouw van Paraguay
Feestdag: 8 december
Paraguay is een katholiek land. Het geloof is diep geworteld in de vezels van de mensen. Er is een grote toewijding aan de Heilige Maagd onder haar titel "Onze Lieve Vrouw van Caacupe". In het begin van de 16e eeuw loopt een tot "guarani" bekeerde Guaraní-indiaan van de Franciscaanse missie van Tobati het gevaar om te sterven. Hij wordt omringd door de woeste Mbayáes, een stam die heeft geweigerd het christelijk geloof te aanvaarden en zichzelf tot een totale vijand van de bekeerlingen heeft verklaard. In het dichtbegroeide bos biedt een enorme boomstam een veilig toevluchtsoord. Hij verstopt zich daar, ineenkrimpend en bevend; hij vraagt om bescherming van zijn Moeder in de hemel, de Onbevlekte die de goede broeders hem hebben geleerd lief te hebben. Daar belooft hij de Maagd dat als hij het overleeft, hij een mooi beeld uit het hout van de beschermende stam zal hakken. Niemand zag hem, zijn vervolgers gingen voorbij zonder zijn aanwezigheid te ontdekken, en zodra hij kon, ging de Indiase beeldhouwer terug en nam uit de boom het hout dat hij nodig had voor zijn werk. Twee afbeeldingen kwamen uit de kofferbak; de grotere ging naar de kerk van Tobati en de Indiaan bewaarde de kleinere voor zijn persoonlijke toewijding.
In 1603 overstroomde het Tapaicuá-meer en het overstroomde de hele Pirayú-vallei en verwoestte alles op zijn weg, inclusief het beeld van de Maagd. Maar toen het water wegging, verscheen het beeld van de Maagd, gemaakt door de Indiaan, weer. De bewoners begonnen hun toewijding te verspreiden en begonnen het aan te roepen als de 'Maagd van de Wonderen'. Een toegewijde buurman, die timmerman was, bouwde een bescheiden kluis om het beeld te bewaren en daar begon de Maagd van Caacupé pelgrims te ontvangen. Elke 8e december vindt de viering van Santa María de Caacupé plaats en duizenden pelgrims komen naar het heiligdom om hun liefde en dankbaarheid te tonen aan de 'Blauwe Maagd van Paraguay'. Onze Lieve Vrouw van Caacupé is een mooi houtsnijwerk met een delicaat ovaal gezicht en blauwe ogen; als het ondiepe gebedsvol legt ze haar handen op haar borst in gebed en haar blonde haar valt tot op haar schouders. De kleine afbeelding meet zo'n 50 centimeter. Om haar meer bekendheid te geven en haar te bedekken met rijke kledingstukken, werd haar figuur een tijdlang onevenredig vergroot, totdat de kerkelijke autoriteiten besloten dat het beeld zijn oorspronkelijke grootte moest krijgen. De Maagd van de Wonderen draagt een elegante witte tuniek en heeft een prachtige hemelsblauwe mantel over haar schouders, beide geborduurd met gouddraad. Het beeld staat op een bol die rust op een grote halve maan. Maria's voeten lijken op een slang te stappen, een toespeling op Genesis en apocalyptische teksten.
De bouw van de huidige kerk begon in 1945 en hoewel deze nog niet voltooid is, is het sinds 1980 het heiligdom van de Maagd van de Wonderen van Caacupé. Caacupé is het religieuze centrum van Paraguay: de ontmoetingsplaats van de natie en de Kerk, omdat dit gezegende beeld het vormingsproces van de Paraguayaanse nationaliteit heeft begeleid. Elke 8e december, het grote feest van "Maria de Caacupé", komen duizenden pelgrims samen in het heiligdom van de Maagd; ze komen lopend, op de fiets of hoe ze ook kunnen, om hun liefde en dankbaarheid te tonen aan hun moeder, de "Virgen Azul de Paraguay" (de Blauwe Maagd van Paraguay).