Zalige Maria Helena Stollenwerk

28 november 1852 - 3 februari 1900

Feestdag: 28 november (wordt ook wel gevierd op 3 februari)

Zuster Maria Helena Stollenwerk werd op 28 november 1852 geboren in Rollesbroich, een dorp in de Eifel, in het bisdom Aken. De volgende dag werd zij al gedoopt. Vanaf haar kinderjaren voelde zij zich aangetrokken tot het missiewerk. Haar wens was het Evangelie te verkondigen in China.

Zij was een Duitse missiezuster en in 1889 de medestichteres van de missiezusters van Steijl (Limburg), de congregatie der Dienaressen van de H. Geest (de religieuze naam "Maria Virgo" een stichting van Arnold Janssen. Samen met Hendrina Stenmanns en pater Arnold Jansen, de oprichter van het Gezelschap van het Goddelijk Woord.

Toch werd zij, nadat zij in 1894 haar eerste gelofte had afgelegd, niet naar China gezonden. Haar taak lag in Steyl, waar zij als overste de basis moest leggen voor haar missiecongregatie. De missiezusters kregen de bijnaam "blauwe zusters"; de slotzusters werden "roze zusters" genoemd, naar de kleur van hun habijt.

De twee zustercongregaties van Steyl kenden beide een snelle groei in de eerste helft van de 20e eeuw. In 1915 stichtte zuster Adolfine Tönnies het Convent of Divine Love in Philadelphia, het eerste van vier kloosters van de slotzusters in de Verenigde Staten. Dit klooster was tevens de eerste kloosterstichting na het moederhuis in Steyl. Daarna volgden kloosters in Duitsland, de Filipijnen en China. In 1927 werd een tweede Nederlandse klooster gesticht in Soesterberg, Cenakel genoemd. In 1999 verhuisde dit klooster naar Utrecht, waar het eveneens de naam Klooster Cenakel draagt. De slotzusters van Steyl hebben thans kloosters in Nederland, Duitsland, Polen, Slowakije, de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Chili, Togo, India, Indonesië en de Filipijnen.

Hoewel ze graag als missionaris naar China was gegaan, bleek haar bestemming de spirituele ondersteuning van het missiewerk door de aanbidding van het Allerheiligste Sacrament. Acht weken later, op 3 februari 1900, stierf zij in het slotklooster te Steyl aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking.

Zuster Maria Helena Stollenwerk werd op 7 mei 1995 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Voor een zaligverklaring is minstens een officieel erkende wonderbaarlijke gebeurtenis nodig. Het gaat om de genezing van een Japanse vrouw die aan de ziekte van Crohn leed. De vrouw werd in 1962 in een ziekenhuis van de missiezusters van Steyl, in Kanasawa, verpleegd. Na zeven mislukte operaties besloot de familie op advies van de zusters een noveen te houden tot moeder Maria, de kloosternaam van Helena Stollenwerk

Haar lichaam wordt bewaard in een sarcofaag in de kapel van de missiezusters van Steyl.