Zalige Magdalena Panatieri

(1443 – 13 October 1503)

Feestdag: 13 oktober

Ook bekend als: Maddalena Panattieri

Magdalena werd geboren in Trino Vercellese (Piemonte, Italië) in 1443 en trad op 20-jarige leeftijd toe tot de Orde van Boetedoening van Sint-Dominicus met het besluit om God te dienen met een boetvaardig leven.

Ze zag haar rolmodel in de heilige Catharina van Siena en ging vaak naar de kerk die aan haar was gewijd. Ze zorgde ook voor de armen en kleine kinderen. Er wordt gezegd dat ze meer dan eens wonderbaarlijk voor hen heeft gehandeld. Haar liefde voor de behoeftigen speelde ook een belangrijke rol bij de bekering van zondaars, voor wie Magdalena bad en verschillende vormen van lijden opofferde.

Onder degenen die ze voor Christus won, was haar broer, getroffen door een ongeneeslijke ziekte en genezen door haar voorspraak. Zelf bezocht zij de zieken en bereidde hen voor op het ontvangen van de sacramenten. Ze probeerde de priesters te helpen en had een zekere welsprekendheid. Daarna gebruikte ze het in de kapel van de Dominicaanse kerk, waar ze toestemming had om vrouwen en kinderen les te geven. Religieuze mensen zochten haar ook op vanwege haar charisma van theologische kennis. Magdalena had bepaalde openbaringen en leidde een contemplatief leven. Ze voorspelde de grote ramp die Noord-Italië aan het einde van de 15e eeuw overkwam.

Zij stierf in Trino op 13 oktober 1503 en haar lichaam wordt vereerd in de kerk van de Broeders Predikers.

Magdalena ontving op 26 september 1827 de formele zaligverklaring van paus Leo XII, nadat de paus had bevestigd dat er een 'cultus' (of populaire devotie) voor Magdalena Panattieri bestond en sinds haar dood voortduurde.

Gebed tot de zalige Magdalena Panatieri

Oh God, altijd attent op degenen die u smeken
en barmhartig voor degenen die op je wachten:
geef ons dat,
met de bescherming van de zalige Magdalena,
laat ons weten hoe we kunnen leven in liefde en lof voor uw naam
en wijden ons aan de dienst van de broeders.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met jou leeft en regeert?
in de eenheid van de Heilige Geest
en hij is God voor eeuwig en altijd.
Amen.