Heilige Jakobus de Meerdere


Feestdag: 25 juli

Deze James is de broer van Johannes de Evangelist en de zoon van Zebedeüs en Salome. Na Andreas en Simon werden deze twee (Jacobus en Johannes) door Jezus geroepen terwijl ze met hun vader in een vissersboot aan het Meer van Galilea werkten. Zonder ruzie of discussie verlieten Jakobus en Johannes hun boot en zelfs hun vader, en volgden Jezus om 'vissers van mensen' te worden. Met Simon Petrus, waren Jakobus en Johannes de enige van de apostelen die Jezus een speciale naam gaf: "Boanerges" (Sons of Thunder).
Jakobus wordt Jakobus de meerdere genoemd (gelijk aan "De oudere" of "De grote") als te onderscheiden van zijn medep apostel Jakobus de minder (is gelijk aan "de jonge" of "de kortere").

Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus volgde Jakobus hem van zeer nabij en werd één van de drie belangrijkste discipelen, naast zijn broer Johannes en Petrus.

Herodes liet Jakobus, de broer van Johannes door het zwaard ter dood brengen.

Met Sint Jacob wordt veelal deze Jakobus de Meerdere bedoeld. In de christelijke iconografie is de Sint-Jakobsschelp diens attribuut. Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak. De Sint-Jakobsschelp is hiernaar vernoemd. Ook wordt hij vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.
De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Jakobus de Meerdere als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het "sterreveld" in Santiago de Compostella. Ook in het graafschap Holland zou er volgens een omstreden bron een Orde van Sint Jacob in Holland zijn geweest.

Volgens de overlevering leverde koning Ramiro I van Asturië in 844 een veldslag tegen de Moren (de vermoedelijk mythische slag bij Clavijo), waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje dan ook de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Zijn naamdag is op 25 juli. In de Orthodoxe Kerk is 30 april zijn naamdag. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella), Antigua Guatemala, Guatemala, Chili (in het bijzonder Santiago de Chile), Loíza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Sint-Jacobiparochie, Den Haag, Enschede, Kemzeke en van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, de apothekers en drogisten, de dierenartsen en de pelgrims en tegen het reuma en de artritis en voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

De symbolen van Jakobus de Meerdere: