Heilige Gertrudis van Nijvel

628 - 659

Feestdag: 17 maart

de heilige Gertrudis van Nijvel werd in 628 geboren in Landen als dochter van Pippijn I van Landen van Ida van Nijvel. Zij groeide uit tot een van de belangrijke heiligen in het noorden van Gallië.

Gertrudis genoot een zeer godvruchtige opvoeding. Reeds als jong meisje was ze van plan maagdelijkheid in dienst van God te stellen. 

Ze weigerde te trouwen met een rijke man en ging in het klooster dat door haar moeder in 640 was gesticht. Haar persoon is omgeven met wonderen en verschijningen.

Op een feest bij koning Dagobert vroeg een prins haar ten huwelijk, maar zij weigerde met de woorden: "Ik heb als bruidegom gekozen de eeuwige schoonheid die de oorsprong is van de schoonheid van alle schepselen. Hij die oneindig veel rijkdommen bezit en door de engelen wordt aanbeden."

Bedevaartgangers uit de omgeving van Jabeek en uit Duitsland vragen om haar voorspraak in de parochiekerk tegen muizen- en rattenplagen. Bij de terugreis werd gezegend water meegenomen. 

Zij is op 17 maart 659 op 33-jarige leeftijd overleden en ligt begraven in het klooster van Nijvel (België). Haar feestdag wordt gevierd op haar sterfdag.

Een relikwie van Gertrudis wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk te Wezeren in Vlaams-Brabant.

Patroonheilige: van katten.