Heilige Elizabeth Ann Seton

28 augustus 1774 – 4 januari 1821

Feestdag: 4 januari

Elizabeth Ann Seton was de eerste Amerikaan die heilig werd verklaard. Ze werd anglicaans opgevoed, maar bekeerde zich later tot het katholicisme.

Zij werd geboren op 28 augustus 1774 als Elizabeth Ann Bayley in New York City, Province of New York, British America Elizabeth was de de dochter van Dr. Richard Bayley, een arts, en Catherine Charlton. De familie Bayley was belijdend lid van de anglicaanse kerk en een sociaal vooraanstaand stel uit New York City. De families Bayley en Charlton behoorden tot de eerste Europese kolonisten in de omgeving van New York.

De vroege dood van haar moeder in 1777 en haar kleine zusje in 1778 gaf Elizabeth een gevoel voor de eeuwigheid en de tijdelijkheid van het pelgrimsleven op aarde. In plaats van somber en somber te zijn, ging ze elke nieuwe 'holocaust' tegemoet, zoals ze het uitdrukte, met hoopvolle opgewektheid.

Ze richtte de eerste katholieke meisjesschool in het land op in Emmitsburg, Maryland, waar ze ook de eerste Amerikaanse congregatie van religieuze zusters oprichtte, de Sisters of Charity.

Op 25 januari 1794 trouwde Elizabeth op 19-jarige leeftijd met William Magee Seton, 25 jaar oud, een rijke zakenman in de importhandel. Samuel Provoost, de eerste bisschop van New York, zat hun huwelijk voor. 

Ze was een pionier op het gebied van katholiek onderwijs en had te maken met veel weerstand van haar eigen episcopale familie en binnen de overwegend protestantse gemeenschap. Ook verloor ze twee van haar dochters. Zelf overleed ze aan tuberculose op 4 januari 1821 in Emmitsburg, Maryland, Verenigde Staten van Amerika. Zij werd slechts 46 jaar oud.

Na haar dood werd haar lichaam bijgezet in het Nationale Heiligdom van H. Elizabeth Ann Seton in Emmitsburg, Maryland, dat behalve een religieus ook een educatief centrum is en waarvan de kerk verheven is tot basiliek. De Zusters van Barmhartigheid breidde zich uit over heel Noord-Amerika en is zelfs actief in de Filipijnen.

Elizabeth werd zaligverklaard op 17 maart 1963, door paus Johannes XXIII en heiligverklaard op 14 september 1975, door paus Paulus VI. De Zusters van Barmhartigheid is in de Verenigde Staten de grootste bestaande zustercongregatie en Elizabeth is in Amerika beschermheilige van de katholieke scholen, van weduwen en zeelieden (omdat ze altijd bad voor haar echtgenoot en twee van haar zonen die veel op zee voeren). Ze kan worden aangeroepen bij de dood van kinderen en voor mensen die bespot worden om hun vroomheid.

Zij is beschermheilige voor katholieke scholen, zeevarenden, weduwen, Shreveport, Louisiana en de staat Maryland.