Heilige Beatrix van Rome

Maagd en martelares van de eerste christelijke eeuwen

Feestdag: 29 juli

Beatrix (ook Beatrice of Viatrix) van Rome, Italië; martelares

In de vroege eeuwen van de kerk, toen martelaarschap voor het geloof onder de Romeinse keizers niet ongebruikelijk was, gaf het jonge meisje Beatrice haar leven voor Christus en werd begraven in de catacombe van St. Pontianus op de Portuensian Way bij Rome. Vele eeuwen later, met de speciale toestemming van paus Pius VII, werd het lichaam in 1822 opgegraven. De plaat die haar graf in de catacombe verzegelde, droeg de inscriptie BEATRIX, M., een monogram dat "martelaar" betekent. Bij de skeletresten zat een klein flesje met zichtbare vlekken van gedroogd bloed. In de oudheid werden kleine flesjes van deze soort, die een deel van het martelaarsbloed bevatten, vaak met het lichaam begraven als een getuigenis van hun heilige martelaarschap.

Nadat het uit de catacomben was verwijderd, kwam het lichaam van St. Beatrice in handen van de nonnen van de Orde van de Minims van St. Franciscus van Paula in Rome. Deze nonnen reconstrueerden volgens de gewoonte van die tijd het skelet in zijn natuurlijke vorm en bekleedden het met prachtige zijden kledingstukken. Omdat de botten van het hoofd zwaar waren verpletterd en in stof veranderden, werd een levensechte kop gemaakt van was, waarin enkele van de gepoederde schedelbeenderen werden gestoken. De rest van de botten waren verpakt in een zijden zak en net in de borstholte bij de nek geplaatst. In het klooster van St. Franciscus van Paula werd het relikwie van St. Beatrice liefdevol verzorgd en tentoongesteld voor openbare verering. Door de speciale petitie van een monnik van de Conception Abbey was het het voorrecht van de Benedictijnse Zusters van Altijddurende Aanbidding in Clyde, Missouri, om dit heilige relikwie in 1909 in bezit te krijgen. Op 10 december 1910 werd het lichaam naar de Benedictijner gebracht. College San Anselmo in Rome, waar het veilig werd ingesloten en officieel verzegeld voordat het naar Amerika werd gestuurd.

Het relikwie arriveerde op 29 januari 1911 in Clyde. Later dat jaar, toen de Aanbiddingskapel in Clyde werd ingewijd, werd het relikwie van de heilige Beatrice in de ziekenboegkapel onder een altaar met glazen pui gedeponeerd zodat het gezien en vereerd. In de herfst van 1930 werd het kleed van het lichaam vernieuwd en werd het altaar-heiligdom overgebracht naar de nieuwe relikwie-kapel, zoals je die nu ziet. Het lichaam is bekleed met kledingstukken van witte en blauwe zijde. Het prachtige wassen hoofd, omlijst door zijn lange gouden krullen, vertoont een wond in de nek van de heilige om de zwaardslag van de beul weer te geven. De handen en voeten zijn omhuld met zilveren gebreide handschoenen en sandalen waardoor de botten zichtbaar zijn. In haar rechterhand draagt ​​ze een lelie, symbolisch voor haar maagdelijke toewijding aan Christus. Een palmtak aan haar linkerkant en de bloemenkroon op haar voorhoofd symboliseren de kroon en palm van de overwinning die ze won door haar standvastige geloofsbelijdenis.