Altötting, Genadekapel (Duitsland)

"Hart van Beieren"

De Gnadenkapelle Altötting, ook wel de heilige kapel genoemd, is een bedevaartsbestemming in Altötting in Beieren.

Sinds meer dan 1250 jaar is Altötting een religieus centrum van Beieren en sinds meer dan 500 jaar het belangrijkste Mariale bedevaartsoord van Duitsland. Elk jaar komen meer dan een miljoen pelgrims naar de plaats, met als doel de Zwarte Madonna in de Genadekapel.

De oorsprong

Het heiligdom werd een populaire pelgrimbestemming toen het bekend werd om het miraculeuze herstel in 1489 van een jonge jongen die was verdronken, nadat zijn moeder zijn lichaam voor het beeld had gelegd en tot een wonder tot de Gezegende Moeder bad.

Haar gebeden werd verhoord en het het leven keerde terug in het lichaam van het jongetje. Een tweede wonder gebeurde al kort nadien toen een zesjarig jongetje van een paard viel en onder de wagen terecht kwam. Nadat zijn moeder de Heilige Maagd had gesmeekt haar zoon te redden bleek het ernstig gewonde jongetje de volgende dag weer kerngezond. De gebeurtenissen brachten een stroom hulpzoekenden op gang naar de kapel, die grote hoeveelheden geld, kleding, pelzen, zuivelprodukten en dieren schonken. De kapel had bovendien in de jaren 899-955 zelfs de invallen van de Hongaren onbeschadigd weten te doorstaan, dus het was voor de gelovigen wel duidelijk dat het Gods wens was dat de Maagd hier vereerd moest worden.

Genadebeeld

Het miraculeuze genadebeeld werd in het jaar 1330 uit lindenhout gesneden. Het vroeggotische beeld betreft een staande Moeder Gods met Kind. In de volksmond werd het de Zwarte Maria van Ötting genoemd, maar tegenwoordig is de naam Zwarte Madonna ìn zwang geraakt. Gedurende de eeuwen is het beeld door de walm van kaarsen zwart geworden. Op 11 september 2006 bezocht paus Benedictus XVI Aktötting en schonk zijn ring die hij tijdens zijn ambt als kardinaal had gedragen. De ring bevindt zich tegenwoordig aan de scepter van het beeld.

De bedevaart

De verbreiding van het gebruik naar de Genadekapel te pelgrimeren om hulp bij de Zwarte Madonna van Altötting af te smeken leidde tot talrijke votieftafels. De votieftafels bevinden zich zowel aan de buiten- als binnenmuren van de kapel en werden uit dankbaarheid voor de aan Maria toegeschreven wonderen aangebracht. In de omgang zijn meer dan 2000 ex voto's te bezichtigen. Pelgrims lopen, dikwijls knielend, om de kapel heen. Soms dragen zij houten kruisen mee. Op 15 augustus 2008, het feest van Maria-Tenhemelopneming werd het heiligdom de Gouden Roos verleend, een hoge pauselijke onderscheiding.

De kapel

De datering van de achthoekige Genadekapel wordt tussen de 8e en 10e eeuw geschat, maar is omstreden. Aan de agilolfingische centraalbouw werd in 1494 een schip en een toren toegevoegd. De open omgang rond de kapel volgde in het jaar 1517. In 1686 werd een sacristie aangebouwd.