Kurisumudy, Malayattoor, Kerala (India)

Het Heiligdom van de Heilige Thomas

Feestdag: 1e zondag na Pasen

Indiaas heiligdom erkend als internationaal rk-pelgrimsoord

Het Thomas Evangelie is een verzameling van 114 uitspraken van Jezus Christus. Het unieke van deze tekst is dat de uitspraken aan de kerkelijke censuur van de derde en vierde eeuw van onze jaartelling zijn ontsnapt en dus oorspronkelijk zijn gebleven. De tekst kon aan de censuur ontsnappen omdat één enkel exemplaar in een kruik werd verstopt in een ruige bergwand langs de Nijl in Egypte. Daar werd in 1945 de tekst door boeren gevonden bij een plaats die Nag Hammadi wordt genoemd. Het boek is naar de Apostel Thomas genoemd, die Apostel werd voor India.

De Heilige Stoel heeft onlangs het Indiase heiligdom Kurisumudy, gewijd aan de apostel Thomas, erkend. Volgens de traditie verkondigde Sint Thomas in India het Evangelie. Uit diens prediking ontstonden de kerken van de Thomas-christenen.

Kurisumudy

Het heiligdom ligt op een heuvel in de stad Malayattoor in de Indiase staat Kerala. Volgens een overlevering zou Thomas zich op deze heuvel hebben teruggetrokken voor gebed en meditatie. De heuvel draagt de naam Kurisumudy, dat ‘berg van het heilig kruis’ betekent. Op de top staat een kerk, gebouwd over een kruis dat de apostel daar na intensief bidden zou hebben opgericht. In het heiligdom zijn ook twee voetafdrukken in de rotsen te zien. Deze zouden van Thomas zijn.

Syro-Malabaren

De beslissing van de Vaticaanse erkenning van het bedevaartsoord werd in India bekendgemaakt door kardinaal Varkey Vithayathil, grootaartsbisschop van het Syro-Malabaarse diocees Ernakulam-Angamaly. De Syro-Malabaarse Kerk heeft een eigen ritus. Die is afkomstig uit Syrisch Antiochië (in het tegenwoordige Turkije). De liturgie wordt gevierd in het Oud-Syrisch. De Syro-Malabaren hebben een eigen hiërarchie en kerkelijk wetboek. De Indiase kerk die zou zijn ontstaan dankzij de prediking van Thomas is verdeeld in twee groepen, katholieken en orthodoxen. Beide stammen af van de Assyrische, nestoriaanse Kerk, maar ten gevolge van de kolonisatie door de Portugezen zochten zij vanaf 1653 aansluiting bij de Katholieke Kerk van de Syrische ritus (Syro-Malabaarse Kerk) en bij de Syrisch-Jacobieten (Syro-Malankaarse Kerk).

Ongelovige Thomas

Thomas, ook Didymus (‘Tweeling’) genoemd, wordt als discipel van Jezus vermeld in de Evangeliën en de Handelingen der Apostelen. Hij is vooral bekend als de ‘ongelovige Thomas’. In het Johannes-evangelie wordt namelijk beschreven hoe hij na Jezus’ dood weigerde te geloven in de Verrijzenis. Volgens de overlevering zou hij als martelaar in India gestorven zijn.

St. Thomas Arch-diocesan Shrine (Catholic), Kurisumudy - Malayattoor
(Archdiocese of Ernakulam - Angamaly)
Malayattoor P. O., Pin - 683 587
Republic of India
Tel: + 91 - 484 - 2468208, 2468308, 2468868 

 

Bronvermelding:
Dit artikel heb ik met toestemming van de redactie mogen overnemen uit het archief van "Katholiek Nederland" van 6 mei 2004, waarvoor mijn dank.
© 2004 Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.