Heilige Adalbert van Praag

De belangrijkste beschermheer van Polen

Feestdag: 23 april

Ook bekend als: Wojciech Sławnikowic, Adalbert Sławnikowic

Adalbert was een bisschop van Praag, (Tsjechisch) en hij ontmoette vaak de Duitse keizer Otto III, die werd gekroond in 996 (hij was 16 jaar oud). Keizer ondanks het feit dat hij jong was, had hij niet alleen een duidelijk zicht op zijn land, maar ook op heel Europa. Hij zag de toekomst van het continent in eenwording onder de Christus-scepter. Bisschop Wojciech vond dit idee erg leuk, omdat hij op dezelfde manier dacht. Keizer Otto III en bisschop Wojciech spraken veel tijd met elkaar en werden goede vrienden.

Keizer Otto III ging als pelgrim naar Gargano (Italië) naar het Heiligdom van Sint-Michiel, in 999, tijdens de vastentijd. In 1000 kwam keizer Otto III naar Gniezno (Polen) naar het graf van zijn vriend Sint Wojciech. Keizer Otto III zei tegen zijn arbeiders dat ze een altaar van puur goud moesten maken en daarna werd het altaar naar Gniezno gestuurd, voordat keizer Otto III hier kwam. Otto III kwam in 1000 tijdens de vasten naar Gniezno (Polen). Om een ​​groot respect voor Sint Wojciech uit te drukken, ging hij op blote voeten naar zijn graf.

De Poolse prins Bolesław Chrobry wilde Otto III met groot respect begroeten en ridderdetachementen op de grote vlakte zetten. Ridders droegen de duurste kledingstukken en harnassen. Tijdens die ontmoeting nam keizer Otto III onverwachts een diadeem van zijn hoofd en zette die op het hoofd van Bolesław Chrobry. Otto III zei: "Het is ongepast om zo'n grote man als ridder of graaf te noemen, maar het is juist om hem op de troon van de koning te verheffen en hem te kronen".

Het was een symbolische kroning, aangezien echte kroning alleen door een priester kon worden gedaan. De ware kroning van Bolesław Chrobry vond plaats in 1025. De relikwieën van Saint Wojciech bevinden zich in de kathedraalkerk in Gniezno (Polen). Sint Wojciech werd heilig verklaard in 999. Zijn feest wordt gevierd op 23 april, en hij wordt de apostel van Pruisen genoemd.

Kathedraal kerk in Gniezno